Bertan Balçık'tan Pamukta Gündem Değerlendirmesi

AGRO TV’de yayınlanan programda konuk olan Bertan Balçık; üretim değerlendirmesi, yaşanan sıkıntılar ve beklentiler üzerine açıklamalar yaptı.

Geçen yıl 420 Bin hektara alanda 780 Bin ton pamuk üretimi yapıldığını, bu yıl 560 Bin hektar alanda 1 milyon ton lif pamuk üretimi beklendiğiÜRETİMni belirten UPK Başkanı Bertan Balçık, pamuk fiyatları ve dolayısıyla kar marjında düşüş, maliyetlerin yükselmesi, destekleme miktarlarında yaşanan düşüşe dikkat çekti.

UPK Başkanı Bertan Balçık; “Haziran, Temmuz’a kadar pamuk fiyatları güzel seviyelerdeydi. Dünyada resesyon tehlikesi kapıda, savaş bitmedi ve etkileri devam ediyor. Lojistik sorunlar var. Bu nedenle sadece pamuk değil, tüm tarım ürünlerinin fiyatlarında düşüş gözleniyor. 25-26 Liraya kadar yükselen kütlü pamuk fiyatı, bugün 16-17 Lira seviyelerine geriledi. Geçen yıl 6.5 Lira olan maliyetler, bugün 14 Liradan aşağıda değil. Bunlara bakıldığında kar marjı yüze 20’ye düştü. Yüzde 85-90 seviyelerinde enflasyon oranının açıklandığı ülkede bu kar marjı yeterli değildir” dedi.

Türkiye pamuk tarımında destekleme modelinin ön plana çıktığını, desteklemelerin fark ödemesi şeklinde yapıldığını belirten Bertan Balçık; “Geçen yıl 1 Lira 10 Kuruş olan fark ödemesi bu yıl en az 2 Lira olmalı. Hatta maliyet artışlarına bakıldığında fark ödemesi 3 Liraya kadar yükselebilir. Sanıyorum Bakanlığın yanlış bir hesabı oldu. Piyasaya bakılıp, destekleme miktarları öyle açıklanmalıydı. Ulusal Pamuk Konseyi olarak görüşmelerimiz ve girişimlerimiz devam edecek. Geçen haftadan itibaren Türkiye genelinde bulunan 23 pamuk bölgesinden maliyet rakamlarını toplamaya başladık. Hepsini harmanlayıp, ortalama çıkarıp Bakanlığa aktarıp, taleplerimizi ileteceğiz. Ziraat Odalarının da talepleri ve çözüm önerilerine bakıldığında ilk maddelerde fark ödemelerinin gözden geçirilmesi, lisanslı depoculuk desteklemeleri, kredi olanaklarının arttırılması var” dedi.

Sanayi cephesinde yaşanan sıkıntıların da pamuk piyasasını olumsuz etkilediğini ifade eden Bertan Balçık; “İplikte yüzde 40 daralma söz konusu, bu durum pamuk ticaretini de daralttı. Sanayicilerle yaptığımız görüşmelerde de krediye ulaşmakta zorlandıklarını ve ihracatta fiyat tutturamadıklarını söylüyorlar. Sanayicilerin içinde bulunduğu sıkıntılar da pamuk piyasalarını olumsuz etkiliyor. İzmir Borsası’nda 40-41 Lira alıcı fiyatı var, satıcıların 44-45 Lira fiyat beklentisi var. Yani üreticilerin desteklenmesi gerektiği gibi, sanayicilerin de finansman anlamında rahatlatılması lazım. Böyle olursa pamuk piyasasına olumlu etki yaratılabilir. İhracat potansiyeli var. Pakistan’da hiçbir zaman olmasını dilemediğimiz sel felaketi yaşandı. Yüzde 60 oranında pamuk alanı zarar gördü. Son dönemde Pakistan’dan pamuk talebi görülüyor. Pakistan’a yönelik ihracat kapılarının açılması gerekir. Hatta gerekirse destekleme verilmelidir” dedi.

Pamuk tarımı için beklentileri de sıralayan Bertan Balçık; “Fark ödemeleri arttırılıp, gübre ve mazotta olduğu gibi bu yıl içinde ödenmeli. Üreticilerin kredi ödemeleri en az 6 ay ertelenmelidir. Pamukta fiyat dengesini sağlayan lisanslı depolar her geçen gün hacimlerini arttırıyor. Lisanslı depo maliyetlerinin iyileştirilmesi ya da desteklemeler arttırılabilir.  Bilindiği gibi pamuk ticareti serbest piyasada oluşuyor. Şanlıurfa Ziraat Odalarımızın yaptığı açıklamada olduğu gibi Borsalarda Çukorbirlik, Antbirlik, Tariş gibi üretici birlikleri üzerinden hazine kaynaklı lif pamuk alımı gerçekleştirilebilir. Yaptığımız hesaplamaya göre uzun lifli pamuk ihtiyacı dışında 6 ay ithalata ihtiyaç olmadığı görülüyor." diye konuştu.

Üreticilere seslenen Bertan Balçık, panik yapılmaması gerektiğini belirterek; “yoğun satış değil, ihtiyaç kadar satış öneriyoruz” diye konuştu.

(Levent Tuncer)