Söke'de Aile Hekimleri Taleplerini Kamuoyuna Duyurdular
Söke'de Aile Hekimleri Taleplerini Kamuoyuna Duyurdular
Aile hekimleri, kamusal sağlık hizmetlerinin daha kaliteli hale getirilmesi çağrısında bulundu.
Söke’de Aile Hekimlerinden İş Bırakma Eylemi: Taleplerini Kamuoyuna Duyurdular
Söke’de aile hekimleri, iş yüklerinin azaltılması ve maaş iyileştirmesi talepleriyle başlattıkları üç günlük iş bırakma eyleminin son gününde, Söke İlçe Sağlık Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması yaptı. Sağlık sektörü sendikalarının desteğiyle gerçekleştirilen açıklamada, aile hekimleri, kamusal sağlık hizmetlerinin daha kaliteli hale getirilmesi çağrısında bulundu.
“Eziyet Yönetmeliği” Tepkisi
Aydın Aile Hekimleri Derneği İl Başkanı Dr. Mehmet Acar, sağlık sistemindeki yapısal sorunlara dikkat çekerek, “Her gün yüzbinlerce vatandaşımızın sağlığı için özveriyle çalışıyoruz, ancak sağlık sisteminde uzun süredir çözülmeyen sorunlar bizi zorlamaya devam ediyor. Bakanlığın yürürlüğe koyduğu Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği, bu sorunlara çözüm getirmiyor” dedi.
14 Ekim’de kamuoyuna duyurdukları açıklamada, söz konusu yönetmeliğin sağlık hizmetlerini karmaşık hale getireceğini belirttiklerini hatırlatan Acar, “Birinci basamak sağlık hizmetlerinin ve koruyucu hekimliğin güçlendirilmesi gerektiğini her fırsatta ifade ettik. Ancak bakanlık uyarılarımızı dikkate almayarak 1 Kasım’da yürürlüğe koyduğu bu düzenlemeyi ‘eziyet yönetmeliği’ olarak nitelendiriyoruz” şeklinde konuştu.
Aile Hekimlerinin Temel Talepleri
Dr. Acar, sağlık çalışanlarının taleplerini şu başlıklar altında sıraladı:
- Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinin Güçlendirilmesi: Aile sağlığı merkezlerinde kamu tarafından yeterli fiziki ve tıbbi donanım sağlanmalı.
- Hasta Yükünün Azaltılması: Aile hekimlerinin her gün binlerce hasta ile ilgilenmek zorunda kaldığını belirten Acar, hekim başına düşen hasta sayısının azaltılması için aile sağlığı merkezi sayısının artırılması gerektiğini vurguladı.
- Güvenceli İstihdam ve Destek: Kadrolu istihdam modelinin uygulanarak yeterli sayıda hemşire, ebe ve teknisyen görevlendirilmesi talep edildi. Ayrıca aşılama ve koruyucu hekimlik hizmetlerinin desteklenmesi gerektiği ifade edildi.
- Maaş ve Sosyal Hakların Güvenceye Alınması: Aile hekimlerinin emekliliğe yansıyacak ve insanca yaşamaya yetecek bir maaş talebiyle, izin, hastalık veya doğum gibi durumlarda maaşların kesilmemesi gerektiği belirtildi.
Acar, bu taleplerin karşılanmasının sağlık sisteminde yaşanan birçok sorunun çözümüne katkı sağlayacağını belirtti ve “Halk sağlığına katkısı olmayan bu yönetmeliğin geri çekilmesi için hukuksal mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.